Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Αnimation σε ποιήματα Κ. Καβάφη

http://www.kathimerini.gr/758003/article/politismos/kinhmatografos/animation-se-poihmata-k-kavafh

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ
Στιγμιαίο σκίτσο από το φιλμ αφιερωμένο στο ποίημα του Καβάφη «Γκρίζα».

Στιγμιαίο σκίτσο από το φιλμ αφιερωμένο στο ποίημα του Καβάφη «Γκρίζα». ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Ιάπωνες φοιτητές animation μελέτησαν και στη συνέχεια προχώρησαν στην εικονοποίηση ποιημάτων του Καβάφη. Το γεγονός ακούγεται κάπως παράξενο, όμως συνέβη στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ του Musashino Art University του Τόκιο και θα παρουσιαστεί κατά το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Athens ANIMFEST (13-19 Μαρτίου) στην Ταινιοθήκη.


Οπως μας πληροφόρησε ο κ. Βασίλης Μπούτας, διοργανωτής του φεστιβάλ, η πρόταση για συνεργασία έγινε μέσω του διάσημου Ιάπωνα animator Dino Sato, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο. Κάθε μαθητής ανέλαβε τη δημιουργία ενός μικρού φιλμ βασισμένου σε ένα ποίημα του Καβάφη, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Β. Μπούτα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση των σπουδαστών που «σοκαρίστηκαν από την τόλμη ειδικά των ερωτικών ποιημάτων, αρκετά ξένη προς την ιαπωνική κουλτούρα», όμως «βρήκαν κοινές συνισταμένες στο στοιχείο της πολυθεΐας που εμφανίζεται στον Καβάφη». Η πρωτότυπη αυτή ιδέα θα προβάλλεται συνεχώς στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης όπως και κατά την τελετή λήξης την Τετάρτη.
Κατά τα λοιπά, η φετινή είναι η πιο πλούσια χρονιά του φεστιβάλ, αφού το διεθνές διαγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει 97 ταινίες μικρού μήκους από 50 -και πλέον- χώρες. Ιδιος αριθμός έργων και στο διαγωνιστικό σπουδαστών από όλον τον κόσμο, ενώ ξεχωριστό βραβείο διεκδικούν τα 14 ελληνικά μικρού μήκους animation. Θα προβληθούν επίσης εκτός συναγωνισμού και δύο μεγάλου μήκους, τα «Rio 2096» και «KUIBΑ 2», από Βραζιλία και Κίνα αντίστοιχα.
Αξιόλογες είναι και οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως αυτή της Κυριακής 16/3, όπου ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μιχάλης Αρφαράς, θα παρουσιάσει το σύνολο του έργου του που κινείται στον χώρο του πειραματικού κινηματογράφου. Κατά την τελετή λήξης, τέλος, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα παρουσιάσει μια μουσική προσέγγιση της καβαφικής ποίησης συνοδευμένη από προβολή έργων που περιέχονται στη συλλογή του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Επάγγελμα ποιητής: Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου