Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Αυτόπτες μάρτυρες» μάς ξεναγούν στο Πήλιο


Οι γνωστές και άγνωστες πλευρές του πανέμορφου Πηλίου αναδύονται από τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων του, οι οποίοι μιλούν για όλα όσα αφορούν στον τόπο τους, από την καθημερινότητα τους μέχρι τις μεταφυσικές τους αναζητήσεις.

Ταξιδεύοντάς μας σε ένα από τα πιο παραδεισένια μέρη της χώρας μας, το  νέο βιβλίο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου, με τίτλο «Πήλιο/ Οι άνθρωποι: θεατές και αθέατες όψεις» (Τόμοι Α΄ και Β΄), που αποτελεί έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, παρουσιάζεται  στον «Ελληνικό Κόσμο», την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα.




Το εξώφυλλο του α' τόμου.
Στην παρουσίαση θα μιλήσουν για το βιβλίο ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, η Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασιλική Ρόκου και οι παλαιοί φοιτητές της συγγραφέα  -δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου και  υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κούζας.

Αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας

Περιγράφοντας την πηλιορείτικη κοινωνία του 19ου και του 20ου αιώνα, μέσα από αφηγήσεις απλών καθημερινών ανθρώπων, συνεντεύξεις που προέρχονται από πρωτογενές αδημοσίευτο υλικό του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και  παλιότερο και νεότερο φωτογραφικό υλικό, το δίτομο αυτό βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης βιβλιογραφικής και αρχειακής έρευνας.

Οι προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν ή ζουν ακόμη στο Πήλιο, αναδεικνύουν όψεις της συλλογικής μνήμης, στοιχειοθετούν αναμνήσεις της καθημερινότητάς τους και εντάσσονται σε θεματικές ενότητες, που καλύπτουν ευρύτερους τομείς του λαϊκού πολιτισμού των νεότερων χρόνων, όπως την τοπική ιστορία, τους οικισμούς, τις ασχολίες των κατοίκων και την παραγωγή, μέχρι τις τρέχουσες αντιλήψεις για τη λατρεία, τη μαγεία, την αντιμετώπιση της αρρώστιας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη διασκέδαση, αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.
Το εξώφυλλο του β' τόμου.
Επίσης, αποτυπώνονται οι εξελίξεις που συντελέστηκαν στην περιοχή, όπως στον τρόπο ένδυσης, στα βασικά έργα υποδομής (ταχυδρομείο, τηλεφωνείο, ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση, συγκοινωνία), αλλά και ο «έξω κόσμος» που συνδέθηκε και με τις αποδημίες Πηλιορειτών σε άλλους μακρινούς τόπους και ταυτίστηκε οικονομικά - μετά το 1881 - με την πόλη του Βόλου. Οι αφηγούμενοι αναφέρονται, κυρίως, στην καθημερινότητα, αλλά και σε ό.τι τους αφορά γενικότερα, όπως η σχέση με το περιβάλλον και οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο ή ακόμα και σε θέματα μεταφυσικά.
Έτσι, αποτυπώνονται οι αλλαγές που επέφεραν με το πέρασμα του χρόνου η βιομηχανική εξέλιξη, η οδική συγκοινωνία, ο Τύπος, η τηλεόραση και ο τουρισμός στη ζωή των κατοίκων του Πηλίου, οι οποίοι κατά τα τελευταία 150 χρόνια της τουρκοκρατίας, πέρα από την ενασχόληση τους με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο, δημιούργησαν σημαντικές βιοτεχνίες, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική αλλά και την πνευματική ανάπτυξη της περιοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη που ακολούθησε.
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 – Ταύρος, τηλ.: 212 2540300 (διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης). Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου» και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Σελίδες: 342 κάθε τόμος, τιμή και για τους δύο τόμους: 80 ευρώ.
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013,  http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου